Om

Färska örter är kärnan i det kurdiska köket, folk älskar också att laga mat med ett överflöd av grönsaker. Lamm och kyckling är det primära köttet.
En typisk kurdisk frukost är platt eller förhöjt bröd med honung, utsökt får- eller buffelyoghurt och ett glas uppfriskande svart te.
Kryddade rätter serveras vanligtvis med ris eller platt bröd. Lamm och grönsaker serveras oftast i en tomatsås för att bli en delikat gryta, som brukar serveras med ris. Under våren och sommaren, serveras ofta sallader och färska örter på middagsbordet.
Kurderna gör också många typer av kofta och kubba, vetebollar fyllda med kött.
Under Nawros, det kurdiska nyåret, firar folket genom att klä sig i sina finaste kläder och beger sig sedan till landsbygden för picknick. ofta med en stor gryta på yaprakh. Även kände i hela Medelhavet samt Dolma, är Yaprakh ett fat nyplockade vinblad fyllda med ris, kött, örter och vitlök, som sedan serveras i en stor gryta med tomatsås.
Svart sötat te är kurdernas favorit.
I Kurdistan har bördig jord och hett sommarklimat gjort det idealiskt för odling av druvor och frukt, samt granatäpple, fikon och valnötter. Kurdistan producerar också mejeriprodukter från får, get och buffel. Honung produceras också i stor skala i regionen, som kännetecknas av dess milda smak och ljusa färg.
Kurdiska smårätter kallas för Mezza och består av olika kalla och/eller lätt uppvärmda rätter i skålar eller på mindre tallrikar. Principen känns igen från de spanska tapasrätterna, men smaken är långt ifrån densamma. Tallrikarna och skålarna med Mezza blir som regel placerade mitt på bordet sen är meningen att alla ska kunna nå dem på ett riktigt socialt manêr.
Bara fantasin sätter gränser för vad en mezzarätt kan vara och innehålla………
Smaklig måltid önskar vi på Mezza Lounge.